De volgende ochtend was het eerste Paasdag, en moesten we al(weer) ruim op tijd bij de Rijschool zijn zodat we ons voor aanvang van de paasdienst in kostuum konden opstellen bij de kerk. Dat was nog wel even spannend, want twee van onze leden kwamen pas op de valreep aanrijden. Achteraf bleek dat zij toch zeer ruim op tijd waren, we hebben zelfs nog even voor de kerk staan wachten.

 
     
 
     

Aangekomen bij de kerk stond het Paaslam daar ook al klaar op een soort draagbaar: helemaal geslacht en van zijn vacht en hoofd ontdaan. De slager was er trouwens ook...
Later hoorden we dat één dag eerder er 20 lammeren geslacht en gebraden waren en waren uitgedeeld aan de Leuvense bevolking.
Uit elk van de 4 buitenlandse groepen was een danser geselecteerd, van ons was dat Mijco, om de baar met het lam de kerk in te dragen. De vegetariërs uit de groep hadden er soms wat moeite mee, met zo’n dood dier, maar ja, er zijn geen paasbloemkolen…

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

De kerk zat helemaal vol toen om 10:30 uur de dienst van start ging. De dienst was in het Nederlands, met af en toe wat Engelse en Franse teksten voor de aanwezige buitenlandse groepen. Tijdens de mis moest elke groep een muziekstukje uitvoeren, en “onze” Vranje zong een prachtige Friese uitvoering van de IJswals. Maar ook de Fransen, Litouwers en Polen zetten hun beste beentje voor. Heel mooi.
Tijdens de mis werden zowel de aanwezigen als het paaslam gezegend.

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

Na afloop van de mis ging het in een lange stoet naar het plein voor het Stadhuis, waar door alle groepen samen de Kolom werd gedanst rond de grote boom van het plein. Een schitterend gezicht al die nationaliteiten samen dansend!

 

 
     
 
     
 
     

Hierna werden de  groepen op de trappen opgesteld voor de traditionele foto. Na wat terugschuiven van het publiek pasten alle groepen op de groothoeklenzen van de vele fototoestellen. Vóór alle groepen stond het Paaslam opgesteld. Zonder hoofd, dus dat kon niet meer lachen voor de foto….
Na de foto’s werd het lam door de slager met onbekende bestemming afgevoerd.

 

Toen naar de brasserie Oud Leuven voor de lunch. Die was heerlijk, en we hadden voldoende tijd omdat de rondleiding pas om 14:30 begon. Een mooie gelegenheid om dan maar twéé van die heerlijke koffies met advocaat te nemen….

 

Onze gids voor de rondleiding was Etienne, die meteen aangaf dat hij geen officiële gids is, en dat hij daarom af en toe ook wel wat kritiek mag geven op de denkbeelden van het stadsbestuur.
Etienne vertelde ondermeer dat Leuven in de afgelopen 100 jaar maar liefst 4x verwoest is geweest, en stom genoeg 3x daarvan door fouten: in 1914 Duitse wraak voor het doden van een groep Duitsers, waarbij meer dan 1000 huizen in de brand werden gestoken (terwijl die doden later een gevolg bleken te zijn van “vriendschappelijk vuur” van de Duitsers zelf), en 2x met foute bombardementen door de geallieerden die de spoorweg werkplaatsen wilden bombarderen, maar die hun bommen anderhalve kilometer daarvandaan op het centrum lieten vallen.
Tijdens de tocht werden we een keer verrast door een flinke plensbui, maar verder was het droog (en koud).
Wat heel verrassend was, was het enorme Begijnhof in Leuven. Dat bleek daar ontstaan te zijn, opgericht door een graaf die “de beige” genoemd werd. Die Begijnhof bestond niet alleen uit hofjes,  maar was een compleet stadje buiten het oude Leuven.

 
     
 
     

 

     

 

 

     
 
     
 

 

 

 

 

Tegen 17:30 uur waren we terug in het centrum en vertrok iedereen naar zijn gastouders. Er bleken die avond 3 verschillende programma’s te zijn: een groep naar een pastorie, een deel naar de Footloose (om te lijndansen??) en wij met onze gastouders naar een feest in het huis van Paul en Lieve.  Dat was een prachtig en heel bijzonder huis. Daar waren 8 mensen uit Litouwen, 2 Fransen, Riekie, René, Jan, Lisette en Frits, plus een aantal van onze Leuvense gastheren en -dames, waaronder Herwig, onze gids Etienne en zijn vrouw Kathy.
Er waren instrumenten meegebracht, en later op de avond kwam ook nog een kale man met hoed, regenjas en een aluminium koffertje. Dat bleek de beste doedelzakspeler van België te zijn. Hij is onlangs gepromoveerd op de doedelzak en heeft in zijn afstudeerwerk meer dan 130 verschillende types doedelzakken beschreven. Daar word je natuurlijk niet het middelpunt van een feest mee, maar hij speelde en zong uitstekend en dat was wél prachtig. Dat spelen en zingen tegelijk kon omdat hij zijn doedelzak steeds oppompte met een blaasbalgje onder zijn elleboog.
Er was heerlijk eten, voldoende Duvel en er werd afwisselend door alle aanwezigen gezongen. Daarbij was het verrassend om te zien hoe snel en goed de Litouwers liederen in andere talen mee konden zingen.
Heel leuk was ook een van de Litouwers die uitbeeldde waar twee van hun liederen over gingen. Zo was er een dood paard dat een zó lange staart had, dat het uit het graf bleef steken.
En ook bij de Vlaamse liederen waren er een aantal verrassingen, ondermeer over hoe je boerenpap bereidt. En natuurlijk kwam tegen het einde van de avond ook het boekje met Vieze Liedjes uit de kast…
We gingen tegen enen terug met ons gastgezin.

 

 
     
 
     
 
     
 
     

 

Diezelfde avond zijn Petra, Hein, José, Ineke, Thea, Coby, Hans, Jannie en Els zijn naar een pastorie geweest. Daar was ook de leiding van de Litouwse groep, plus een deel van de Vlaamse groep ‘t Havermeuleke. In totaal circa 25 personen. De Nederlanders hebben heel veel muziek gemaakt, en de Vlamingen vielen daar vaak bij in. De Litouwers hadden als instrument slechts één vals fluitje bij zich. Hans heeft na een lange introductie voor zijn gastmoeder het lied “Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd” van Wim Zonneveld gezongen. Ze keek daar heel vreemd van op, maar zag er wel de humor van in.
Natuurlijk was ook daar voldoende te eten....
In de Footloose tenslotte was er óók een avond voor de dansgroepen, en daar waren behalve wat Fransen en Litouwers, de hele Poolse groep en ook Jolanda, Marina, Heleen, Janneke, Mirian, Lieneke en Yvette. Daar was een maaltijd en gezellig samen dansen.   
Degenen die die avond pech hadden, waren de Polen. Die waren ingekwartierd in de jeugdherberg en hadden na de maaltijd in Footloose de kroeg in willen duiken. Maar de Leuvense kroegbazen zitten zelf op eerste paasdag achter een groot ei en houden hun deuren gesloten. Geen disco dus voor de Polen....
Mijco en Kars hebben een rustige avond in hun gastgezin doorgebracht en Huub was een avond op en neer naar Weert.

 

 
     
 
    Foto's van Marina gemaakt in de Footloose